Консул назвав головні проблеми українських заробітчан у Польщі

Новини 01 Грудня, 2017 25

Ілюстративне фото

Випадки так званого трудового рабства є поодинокими і на них досить жорстко реагує польська поліція

Проблеми, з яким стикаються українські трудові мігранти в Польщі, в основному стосуються часткової невиплати заробітної плати.  Про це в коментарі власному кореспондентові Укрінформу заявив перший секретар консульського відділу посольства України в Польщі Дмитро Горбань.

“Найпоширеніша проблема – неповна виплата зарплати. Випадки, коли зарплата взагалі не виплачується, є поодинокими. Якщо взяти загальну кількість наших громадян, які працюють на території Польщі, то відсоток випадків порушення їхніх трудових прав, не є настільки значним”, – заявив Горбань. Він додав, що непідписання договорів про працю з українцями в подальшому може створити умови, аби не в повній мірі розраховуватися з нашими громадянами за виконану роботу. Але в цьому контексті суттєво допомагають польські органи, зокрема інспекція праці, які надають сприяння у розв’язанні такого роду проблем.

За його словами, випадки відбирання паспортів і змушення українців до рабської праці є поодинокими. У більшості з них громадяни України самостійно звертаються до поліції, оскільки це є кримінальним правопорушенням. “Є випадки, коли наші громадяни потрапляють в ситуації, пов’язані з примусовою працею. Однак, польські органи – поліція і прикордонна служба – досить уважно стежать за цим, розслідують такого роду випадки і намагаються надавати сприяння нашим громадянам”,- констатував представник консульського відділу посольства України в РП.

Він зауважив, що консульство не веде статистики такого роду правопорушень, оскільки українці, як правило, напряму звертаються до поліції. Натомість, поліція згодом надає цю інформацію українському диппредставництву.

Як поінформував Горбань, торік польська поліція ініціювала 96 кримінальних проваджень у справах, що стосуються торгівлі людьми, в яких постраждалими є громадяни України. У першому півріччі цього року зафіксовано 24 таких провадження.

Український дипломат зазначив, що важко підрахувати, скільки трудових мігрантів з України на даний момент є в Польщі. Він пояснив, що більшість українців працює за цивільно-правовими угодами, і це практично ніде не реєструється.

“Тобто, якщо мова йде про запрошення, на базі яких отримуються робочі візи, то їх видано більше мільйона. Однак не обов’язково по кожному запрошенню отримуватиметься віза. Крім того, одній людині запрошення може видаватися декілька разів”, – зауважив Горбань.

Він додав, що найбільш ймовірно у Польщі зараз перебуває понад 500 тисяч трудових мігрантів з України.

Коментарі

Позначки: , ,