Константинопольська церква може самостійно надавати автокефалію, – собор у Стамбулі

Новини 02 Вересня, 2018 68
Константинопольська церква може самостійно надавати автокефалію, - собор у Стамбулі

Константинопольська церква може самостійно надавати автокефалію, - собор у Стамбулі

На Архієрейському соборі у Стамбулі єпископи розглянули питання про те, наскільки Константинопольська церква уповноважена без згоди інших церков надавати автокефалію.

Про це повідомляє “Громадське”.

“Відповідь, яку ухвалили єпископи за результатами цього обговорення ствердна — “так, Константинопольський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких узгоджень”, – йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося раніше, Вселенський патріарх Варфоломій у доповіді на відкритті Архієрейського собору Константинопольської церкви у Стамбулі перелічив численні приклади московського самоуправства щодо Київської митрополії починаючи з XV століття.

1 вересня у Стамбулі розпочався Архієрейський собор Константинопольської церкви, головною темою якого є надання українській Православній церкві автокефалії.

Собор триватиме до 3 вересня. Питання України планують розглянути 2 вересня у другій половині дня. Очікується, що після консультацій з єпископами з усього світу Константинопольський патріархат може остаточно визначити терміни надання Томосу – грамоти, яка оголосить про незалежність Української православної церкви.

Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського Патріарха з проханням видати Томос про автокефалію православної церкви в Україні.

19 квітня Верховна Рада підтримала це звернення.

Згодом Порошенко заявив, що Вселенський патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській православній церкві.

Коментарі

Позначки: