Фракція «Європейська Солідарність» вимагає повернути видатки на Інститут книги, Малу академію наук і дитячу освіту і зменшити на РНБО.

Про це сказав народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Микола Княжицький, виступаючи з трибуни парламенту.

«Академія наук дала багатьом молодим людям путівку в життя, допомогла структурно мислити, займатися наукою, перемагати на конференціях і олімпіадах. Коли я відкриваю цей бюджет і бачу, що на Малу академію наук зменшене фінансування на 27 млн грн, я не розумію чому, це не такі вже великі гроші. Ці Малі академії наук є по всій Україні, вони фінансуються  місцевими бюджетами, але з центрального бюджету діти можуть їхати на олімпіади, конференції за кордон, отримувати спеціальне навчання, все це зменшено і викреслено з бюджету», – сказав він.

Також, за словами Княжицького, зменшено на 30 млн. грн. фінансування на український Інститут книги.

«Що робить український Інститут книги? Крім того, що купує книжки для бібліотек, він проводить програму «Українська книга», яка має підтримувати українських талановитих авторів, він сприяє перекладам української літератури, він підтримує участь України у Франкфуртському ярмарку.

Зараз відбувається Львівський книжковий ярмарок, це все робить Український інститут книги. Натомість, коли я бачу, що 26 млрд. грн виділяється на РНБО і розумію, що головою РНБО є президент України, тобто це кошти, які по суті надходять в його особисте розпорядження – єдине, що мені залишається, якщо уряд хоче зменшити ці невеликі видатки на культуру і освіту, це звернутися до президента України і попросити: «Пане Президенте, я розумію, що ви думаєте, що за вас голосували ті, хто дивиться телевізор, але серед них було багато і тих, хто читає книжки, і хоче, щоб їх діти мали нормальну освіту. Через те я прошу повернути видатки на Інститут книги, на Малу академію наук і дитячу освіту», –  додав він.