Кабмін дозволив вибирати між субсидією і пільгою на тепло в опалювальний сезон

Новини 15 Листопада, 2018 27

Ілюстрація: УНІАН

Кабінет міністрів України надав право вибору українцям: користуватися в опалювальний сезон при оплаті житлово-комунальних послуг пільгою на тепло або субсидією.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на Міністерство соціальної політики України.

«Якщо сім`я має право на субсидію, але її розмір невеликий і, на її думку, доцільніше платити за комунальні послуги з урахуванням пільги, то необхідно подати заяву в орган соціального захисту населення про припинення надання субсидії. І навпаки: якщо в опалювальний період сім`ї доцільніше користуватися субсидією, то необхідно подати заяву для призначення субсидії», – йдеться в повідомленні.

У повідомленні наголошується, що підставою для надання пільги на оплату житлово-комунальних послуг є посвідчення, яке вказує, до якої категорії пільговиків відноситься та чи інша особа, яка знижка з оплати житлово-комунальних послуг йому належить.

При пільговій оплаті за послуги квитанції мешканцям надходять уже з урахуванням знижки.

Зокрема, основними категоріями пільговиків, які мають право на комунальну знижку від держави, є: учасники війни (50% знижка); члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни (50% знижка); особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, їх вдови (вдівці) (100% знижка); учасники бойових дій (75% знижка); особи з інвалідністю внаслідок війни (100% знижка); ліквідатори аварії на ЧАЕС та постраждалі в результаті аварії на ЧАЕС 1 та 2 категорії (50% знижка); жертви нацистських переслідувань (знижка від 50 до 100%); діти війни (25% знижка).

Як повідомлялося, монетизація житлових субсидій в Україні відбуватиметься в три етапи: перший етап має розпочатися 1 січня 2019 року і поширюватиметься на тих громадян, які звертатимуться за субсидією з новим пакетом документів, на другому етапі до монетизації повинні бути залучені громадяни, яким буде призначено субсидію на неопалювальний період 2019 року, на третьому етапі очікується повний перехід на надання субсидій у грошовій формі.

На даний момент проект державного бюджету України на 2019 рік передбачає субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг і субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг в розмірі 55,1 млрд грн.

На початку листопада минулого року уряд затвердив введення з 1 січня 2018 року механізму розрахунків з теплокомуненерго за поставлені населенню в рамках субсидій послуги «живими» грішми замість клірингових операцій взаємозаліку. Коментуючи це рішення, міністр соціальної політики Андрій Рева наголосив, що зміна механізму розрахунків по субсидіях з теплокомуненерго не торкнеться населення, якому субсидії так само нараховуватимуться за соціальними нормами.

 

Коментарі

Позначки: , , ,