Тільки об’єднавши роботу законодавчої і виконавчої гілок влади, можна запровадити комплексні державні програми по захисту інтересів ветеранів, – про це в ефірі «Прямого» заявила міністр у справах ветеранів Ірина Фріз.

«У мене таке враження, що новій владі не потрібні ветерани, особливо, ветерани російсько-української війни. Тому буде спроба нівелювати їх вплив, їх вагу, взагалі їх присутність як інформаційну, так і політичну. Багато ветеранів під час цієї виборчої кампанії балотувались. Зараз з огляду на те, що може буде оголошена дострокова кампанія на місцеві вибори, я майже впевнена, що всі ці ветерани так само будуть балотуватись до місцевих органів влади», – наголосила вона.

Міністерство у справах ветеранів було створено наприкінці 2018 року і комплексно розпочало свою роботу тільки нещодавно, – сказала Ірина Фріз.

«І можна говорити, що лише з липня місяця воно де-факто може функціонувати. Розробка ж державних програм, які будуть адмініструватися міністерством у справах ветеранів – це питання вже 2020 року. Чому? Тому що в державному бюджеті на цей рік немає відповідного фінансування для міністерства, через що ми зараз обмежені в тому, щоб оголосити конкурси і укомплектувати міністерство. Зараз воно укомплектовано на 30%»,- сказала міністр.

Парламентський комітет у справах ветеранів був створений лише у Верховній Раді 8-го скликання, – зазначила Ірина Фріз.

«Міністерство у справах ветеранів – це важливий орган виконавчої гілки влади, який є лобістом, адвокатом і захисником інтересів ветеранів. І його робота без відповідного профільного комітету в законодавчій гілці влади буде ампутованою. Вона буде реальною, вона буде можливою, але не комплексною. Чому важливо поєднати і виконавчу, і законодавчу гілку влади? Тому що тоді ми отримаємо комплексні державні програми. Після скорочення комітету в справах ветеранів є загроза того, що може бути скорочене і Міністерство», – додала Фріз.