Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз прибули до Києва

Новини 27 Жовтня, 2017 82

Учорашні в’язні Кремля зробили перші заяви на батьківщині

Два звільнених заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз прибули до України в аеропорт Бориспіль. Їх зустріли представники влади та журналісти. Крім того, на звільнених очікували дружина Ахтема Чийгоза та донька Ільмі Умерова, а також адвокат Микола Полозов.

Ахтем Чийгоз

На першій прес-конференції лідери кримськотатарського руху заявили, що обов’язково повернуться на окупований півострів. Зокрема, Ільмі Умеров заперечив повідомлення, що відмова від відвідин Криму була однією з умов його звільнення у Росії. “Ніхто переді мною жодних умов не ставив, ніхто зі мною не зустрічався, не розмовляв… У мене було два представники з Москви з високих кабінетів ФСБ. Вони просили, щоб я написав прохання про помилування на ім’я президента Путіна. Я категорично відмовився. Після цього інших контактів не було і ніхто мені не ставив умову, що я буду допущений в Крим чи не буду допущений. Пустять мене чи ні, я додому поїду обов’язково”, – наголосив Ільмі Умеров.

Ільмі Умеров

Нагадаємо, Ахтем Чийгоз був незаконно засуджений російським судом на вісім років позбавлення волі за звинуваченням у організації масових заворушень 26 лютого 2014 року біля стін Верховної Ради АРК. Ільмі Умерова засудили на два роки колонії-поселення за інтерв’ю кримськотатарському телеканалу ATR, в якому він висловив думку про необхідність посилення міжнародного тиску на Росію за анексію півострова. Умерова звинуватили в публічних закликах до сепаратизму і наприкінці вересня 2017-го винесли обвинувальний вирок.
25 жовтня Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова в РФ звільнили і передали Туреччині. При цьому голова Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що Росія звільнила Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова з забороною проживати в Криму.

Ілюстрація: Українська правда

Коментарі

Позначки: ,