Громадяни України польської та української національностей спільно виступили проти конфронтації у відносинах обох країн

Новини 03 Липня, 2018 201

У час війни на Сході нашої держави конфронтації у відносинах між Україною та Польщею  ведуть до дестабілізації і служать на користь агресору.

Про це йдеться у зверненні громадських організацій Самбірщини, текст якого направлений Президенту Україну Петру Порошенку, Президенту Польщі Анджею Дуді, голові ВРУ Андрію Парубію, спікеру Сенату Польщі Станіславу Карчевському, міністру закордонних справ України Павлу Клімкіну, міністру закордонних справ Польщі Радославу Сікорському, голова ОДА Олегу Синютці, голові облради Олександру Ганущину, генеральному консулу Польщі Рафалу Вольскому та керівництву Самбірського району.

Ініціював звернення батько загиблого учасника АТО Володимира Юричка Володимир.

«Ми, громадяни України, жителі Самбірщини польської і української національностей, підтримуємо звернення української та польської інтелігенції від 9 березня 2018 року проти конфронтації у відносинах обох сторін:

«Досвід наших народів, винесений з попередніх століть, засвідчує: кожна конфронтація між поляками та українцями, часто інспірована Росією, призводить до нашої спільної поразки. Нинішній Європі загрожує зіткнення національних егоїзмів, а передусім російський імпералізм. У цих умовах нам, полякам та українцям, легше буде протидіяти цій загрозі, разом будувати Європу XXI століття».

Звернення громадських організацій щодо відносин України та Польщі

Звернення громадських організацій щодо відносин України та Польщі

«Також підтримуємо спільну заяву екс-президентів України та Польщі від 28 травня 2018 року, у якій наголошується, що «Польща та Україна не повинні стати заручниками складної історії, а шукати у ній те, що згуртовує, а не роз’єднує». – йдеться у документі.

Звернення громадських організацій щодо відносин України та Польщі

Звернення громадських організацій щодо відносин України та Польщі

«Цінуючи досвід багатьох десятиліть, добросусідських відносин у житті громад Самбірщини на основі християнських цінностей, вільного розвитку культур і поваги до національних традицій, хочемо заявити, що у час війни на Сході нашої держави, конфронтації у відносинах обох країн ведуть до дестабілізації ситуації і служать на користь агресору.

Глибоко поважаємо допомогу Польщі в євроінтеграційних прагненнях нашої держави. За цю ідею, за європейський вибір загинуло десятки тисяч наших громадян, захищаючи Україну і Європу від північного агресора. Ми закликаємо громади усіх регіонів підтримати наше звернення», – йдеться у документі.

Текст підписаний низкою громадських організацій Самбірського району, зокрема ГО «Самооборона Самбірщини», ГО «Спілки учасників АТО», самбірський осередком товариства «Надсяння», «Просвіта» та іншими.

Коментарі