Газ для Путіна – це не економіка і не енергетика, це геополітична зброя, – Гончаренко

Новини 30 Листопада, 2019 137

Президент Росії Владімір Путін. Фото: finance.yahoo.com

Купівля газу напряму з Росії неприпустима, оскільки це підриває енергетичну незалежність України. Саме тому народні депутати з фракції «Європейська Солідарність» звернулися до СБУ із заявою щодо оцінки намірів міністра енергетики Оржеля до третини необхідних обсягів газу купувати напряму з країни-агресора. Про це народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Олексій Гончаренко заявив у прямому ефірі програми «Свобода Савіка Шустера» на телеканалі Україна.

«Я особисто був серед народних депутатів,  які звернулись до СБУ.  Я спеціально приходив на засідання Уряду, щоб запитати у міністра енергетики: чи він теоретично допускає прямі поставки з Російської Федерації? Бо кілька днів тому від нього прозвучало, що, можливо, там буде знижка, яка піде на субсидії, на допомогу людям – від прямих постачань газу з Росії», – нагадав Гончаренко.

Він також наголосив, що російський газ – це не питання економіки чи енергетики. Це питання виключно політичне, оскільки Росія завжди використовувала постачання енергоносіїв з метою шантажу і України, і країн Європи.

«Після всього того, що пережила Україна, ми мали чогось навчитись? «Газова голка», на яку Україну підсадила Російська Федерація, ми врешті решт заплатили за неї кров’ю. Під цією «газовою анестезією» нам ампутували Крим, половину Донбасу. Вбили 13 тисяч людей. І ми всі пам’ятаємо, як це все починалось», – нагадав Олексій Гончаренко.

«Спочатку ціна дуже низенька, потім вища. Потім найвища ціна в Європі – німцям Росія продавала дешевше, ніж Україні. А потім вони залишили Чорноморський флот в Криму, потім були Харківські угоди – і дали якусь знижку. Чим завершилось – ми всі це пам’ятаємо», – зазначив Гончаренко.

«Ми чотири роки не закуповували газ із Росії. Зараз Україна є незалежною від Росії. І тут ми чуємо знову – давайте повертатися і знову сідати на цю «газову голку». В залежність від Путіна. Ми ж знаємо, що «Газпром» для Путіна – це найбільш боєздатні російські війська. Для нього газ – це не економіка і не енергетика. Це для нього зброя. Зброя, яку він використовує проти України вже багато років», – застеріг Гончаренко.

«Тому коли ми почули такі заяви від міністра – ми вважаємо, що це межує з державною зрадою. І тому ми звернулися до СБУ, щоб отримати відповіді: що мав на увазі міністр? Чи це сам він придумав? Від якого президента він отримує директиви? Бо Зеленський каже – такого нема, а Путін каже – хочемо прямі поставки», – пояснив Олексій Гончаренко.

Коментарі

Позначки: , , ,