Фермер з Львівщини на вирощуванні тютюну заробляє 100 000 грн

Новини 01 Вересня, 2019 1 995

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Вирощує його на присадибній ділянці

Фермер Валерій Покотило зі Львівщини стверджує, що вирощувати тютюн значно вигідніше, аніж інші нішеві культури. Він п’ять років підряд разом із дружиною вирощує його на присадибній ділянці. З осені обробляє землю органічними добривами. Найкраще, якщо попередниками тютюну є озима пшениця або ячмінь – тоді він родить рясно.

Про це пише «Аграрна Галичина».

«Висаджувати тютюн треба тоді, коли грунт прогріється, а рослина матиме по два справжніх листки, – каже Ольга Покотило. – Треба враховувати, що тютюн росте дуже повільно, тож висівати насіння треба за три місяці до пересаджування у грунт».

Насіння висівають у ящики з компостом наполовину з ґрунтом для розсади. Сходи з’являються за два тижні. Для тютюну необхідний полив у міру – нестача або надмір води можуть загубити сходи.

На ділянках розсаду тютюну низькорослих сортів висаджують на відстані 55-60 см, високорослих – 90-100 см. Рослини потребують розпушування ґрунту й підживлення фосфорними добривами. Вони активізують ріст, покращують якість листя.

«Завдяки сульфату калію листки будуть еластичними і м’якими, – каже Валерій Покотило. – А от хлористі калійні добрива брати не треба, бо вони погано впливають на горючість тютюну. Потрібно постійно видаляти пасинки й квіти – тоді листки будуть великими, а запах насиченим».

Щойно листя дозріває, господар відламує його, починаючи з нижнього, нанизує на мотузку й сушить у тіні. У сухому місті тютюн можна зберігати 2-3 роки.

Торік з 1 га він зібрав 20 центнерів тютюну. Підприємствам, які займаються виробництвом цигарок, продав його за ціною 55 грн/кг. Загалом отримав 100 000 грн чистого прибутку.

Коментарі

Позначки: , ,