Дуда підписав суперечливі закони, через які Польщі загрожують санкції ЄС

Новини 21 Грудня, 2017 54

Президент Польщі Анджей Дуда

Президент Польщі Анджей Дуда підписав два нові закони про Національну раду суддів та Верховний суд, які є частиною суперечливої судової реформи

Дуда у спеціальній заяві звернув увагу, що закони, які він підписав, є іншими, ніж ті, що їх парламент схвалив у липні. Змінилися, зокрема, повноваження міністра юстиції і правила виходу на пенсію суддів Верховного суду, інформує  Польське радіо.

Після введення закону в дію число суддів Верховного суду зросте. Завдяки цьому, на думку польського президента, суд зможе приймати рішення швидше.

Дуда зазначив, що його дивують голоси критиків про те, що підписані закони є загрозою для демократії. За словами президента, в Польщі ухвалюються дуже хороші рішення, які повернуть людям віру в суди і систему правосуддя.

Нагадаємо, Європейська комісія вперше в історії вирішила розпочати санкційну процедуру проти Польщі через порушення верховенства права.

Комісія дала польській владі три місяці, аби вона здійснила кроки у сфері судочинства, які можуть виправити ситуацію. Якщо Польща цього не зробить, це може призвести до застосування санкцій, зокрема, до втрати голосу у ЄС.

Коментарі

Позначки: , ,