Буськ масштабно відзначив 921-у річницю першої літописної згадки про нього в «Повісті минулих літ» (ФОТО)

Новини 01 Жовтня, 2018 590

Фото: прес-служба Львівської ОДА

Містян вітало керівництво області

30 вересня Буськ відзначив День міста. Концертами та забавами, атракціонами, спортивними заходами, божественними літургіями у місцевих храмах, святковою дискотекою.

Як повідомляє Буська РДА, участь у поважному святі уродин Буська взяли голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, народний депутат України Михайло Бондар, голова райдержадміністрації Петро Мороз, голова районної ради Богдан Глова, депутати Буської міської ради на чолі з головою Ростиславом Сліпцем, представники сільських рад, мистецькі колективи народних домів. А ще чисельні гості з району та області, аби спільно у великому родинному колі відзначити 921-річницю міста.

Вітаючи міщан з святом, Олег Синютка закликав усіх присутніх подякувати українським захисникам, завдяки яким відчуваємо мир і свободу, дочекатися їх повернення додому.

“Сьогодні, у цей день, коли у нас гарний настрій, погода, нам необхідно подякувати тим людям, які роблять для нас найважливішу річ – бережуть наші кордони. Вони роблять усе для того, щоб тут, у Буську, на Галичині, кожна людина могла відчувати краплинку миру, свободи. Я переконаний, що ми обов’язково дочекаємося наших захисників, які повернуться додому з перемогою, живі та здорові”, – зазначив очільник Львівщини.

Привітання цього дня лунали також від Буського міського голови Ростислава Сліпця, народного депутата України Михайла Бондаря, голови районної ради Богдана Глови.


Родзинкою свята став виступ зіркових артистів: співачки Ольги Марченко, заслуженої артистки України Світлани Весни, гурту «Шосте чуття», які подарували учасникам святкувань масу незабутніх вражень і чудового настрою. Його згодом доповнила дискотека.

Фото: прес-служба Львівської ОДА

Фото: facebook/Ольга Березюк

А напередодні, у суботу, для найбільш стійких до примх погоди міщан організували перегляд фільму про Буськ та комедійну стрічку «DZIDZIO Контрабас».

Довідково. Літочислення історії міста прийнято рахувати з дня першої документальної згадки про нього в 1097 році Нестором Літописцем у літописі «Повість минулих літ». Хоча, як свідчать щорічні розкопки археологічних експедицій під керівництвом науковця Петра Довганя, перші поселення на території сучасного Буська були ще в 4-6 століттях. Тому можна з впевненістю говорити, що Буськ – одне з найдавніших міст Київської Русі та є ровесником нашої столиці міста Київ і на кілька століть старшим від столиці Галичини міста Львова.
Саме в Буську почала працювати перша папірня – найдавніша з-поміж 146 відомих в Україні мануфактур із виробництва паперу, побудована у 1539–1541. Саме на її папері було надруковано Острозьку біблію (1581 р.) та «Апостол» Івана Федоровича (Федорова) 1574 р.). У 1411 році Буськ в числі перших міст Галичини отримав Магдебурзьке право.

Буськ – є адміністративним центром Буського району Львівської області.

Буський район розташований у східній частині Львівської області, на віддалі 51 км від обласного центру м.Львів. Межує з Бродівським, Радехівським, Кам’янка-Бузьким, Золочівським та Пустомитівським районами області (площа 850 кв. км).

У складі району місто Буськ – адміністративний центр, селища міського типу Красне і Олесько, 24 сільські ради, до складу яких входить 83 населені пункти.

Через територію Буського району проходить міжнародна залізнична магістраль до столиць багатьох європейських держав (вузлова станція Красне). Автотраса Київ – Чоп проходить біля перлини області – Олеського замку (14-17 ст.), який користується популярністю серед туристів і входить до найвідомішого туристичного маршруту „Золота підкова Львівщини”  (об’єднує Олеський, Золочівський, Підгорецький та Свірзький замки).

Фото: Буська РДА

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі

Позначки: , , ,