До уваги туристів: у Львові вночі можна прогулятися місцями колишнього підземного цвинтаря

Новини 04 Липня, 2018 827

Підземелля Гарнізонного храму св. апп. Петра і Павла у Львові. Фото: weatlas.com

У Львові городяни і гості міста мають змогу прогулятися нічними підземеллями однієї з найбільш культових споруд міста.

Як повідомляє «Духовна велич Львова», підземелля Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла відкриють для екскурсій вночі.

«13 – 15 липня запрошуємо на нічні екскурсії найбільшим підземеллям старого Львова – підземеллям Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла. До уваги відвідувачів: нові зали, нові експонати, нові історії і, звичайно, старі підземелля. Екскурсії проходитимуть щопівгодини», – зазначається у повідомленні.

Довідка:  Гарнізонна церква святих апостолів Петра і Павла, відомий у Львові як костел Єзуїтів – чинна церква УГКЦ у Львові. Збудована у стилі раннього бароко на початку XVII ст. за взірцем римської святині Іль-Джезу (Il Gesù) та є однією з найбільш культових споруд Львова.

Костел єзуїтів цікавий не лише своїм внутрішнім і зовнішнім оздобленням, а й підземеллями. Довгі роки саме вони були відкриті для відвідувачів і проливали світло на діяльність засновників храму – єзуїтів, а також на містичні події, пов’язані з ними. Сьогодні в них зберігаються такі раритетні артефакти розкопок в криптах, як зразки китайської кераміки, привезені батьками-єзуїтами, голова постаті, яка колись прикрашала вежу храму, а також саркофаг, тіло з якого зникло містичним чином. При костелі єзуїтів діяла колегія, найвідомішим учнем якої був Богдан Хмельницький.

Підземелля датують другою  половиною XIV століття. У ньому є декілька підвальних кімнат. У радянський час тут, як і у всьому храмі, був склад. Раніше підземелля виконувало функцію крипти, адже там здійснювали поховання. Останній спочинок там знаходили найвизначніші єзуїти, які зробили чималий внесок у розвиток міста. У підземних стінах храму також є гробниці, які ще не досліджені.

Згідно із санаційними заходами кінця ХVІІІ століття поховання перенесли на міські цвинтарі.

Зараз у підземеллі діє експозиція, яка ілюструє життя Львова від перших днів його заснування.

Коментарі

Позначки: , ,