Децентралізацію на Львівщині проводять без громадських обговорень, – проект звернення

Новини 28 Жовтня, 2019 217

У листі до Львівської обласної ради був поданий лише перелік проєктних ОТГ, без належного картографічного моделювання як базового, так і районного рівнів, а також без розрахунку фінансової спроможності територіальних громад

Завтра, 29 жовтня, депутати Львівської обласної ради на сесії розглянуть Звернення Комітету захисту прав громад до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Львівської обласної державної адміністрації та Львівської обласної ради щодо неприпустимості реформування адміністративно-територіального устрою без врахування позиції територіальних громад та громадськості.

 Про це повідомив громадський активіст Віталій Горбатенко, пише Четверта студія.

Як йдеться у проекті звернення, у 2014 році в Україні був проголошений курс на реформу місцевого самоврядування, наслідком чого стало схвалення розпорядженням Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2014 р. № 333-р Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

«Цією Концепцією було зобов`язано у ході реформи місцевого самоврядування максимально залучати населення до прийняття управлінських рішень з питань місцевого значення та сприяти розвитку форм прямого народовладдя. Розпорядженням Кабміну від 11 листопада 2015 р. № 1158 (в редакції розпорядження Кабінету Міністрів України від 19 липня 2017 р. № 491-р) було затверджено Перспективний план формування територій громад Львівської області, згідно з яким було передбачено 85 ОТГ (за винятком Дрогобицького та Стрийського районів). Станом до зараз на Львівщині було створено 40 спроможних ОТГ», – зазначається у документі.

На виконання розпорядження Кабміну від 23.01.2019 р. № 77-р «Про затвердження плану заходів з реалізації нового етапу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2019-2021 роки» розпорядженням голови Львівської ОДА від 18.04.2019 № 369/0/5 було створено міжвідомчу обласну робочу групу з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Львівської області.

«На широкий загал робота міжвідомчої групи не оприлюднювалася, фактично група працювала у закритому режиму від органів місцевого самоврядування та громадськості. Результатом роботи групи стало те, що Львівська ОДА скерувала до Львівської обласної ради нову модель адміністративно-територіального устрою області, де передбачено 67 громад та 6 районів (Львівський, Дрогобицький, Червоноградський, Стрийський, Самбірський та Золочівський)», – йдеться у документі.

Проте у листі до Львівської обласної ради був поданий лише перелік проєктних ОТГ, без належного картографічного моделювання як базового, так і районного рівнів, а також без розрахунку фінансової спроможності територіальних громад.

Також відповідно до розпорядження Кабміну не було обговорено пропозиції Львівської ОДА з відповідними органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, громадськістю.

3 жовтня 2019 року у Львові стурбована громадськість провела обговорення проєкту нового перспективного плану об`єднання територіальних громад на Львівщині, де за участі посадових осіб органів місцевого самоврядування, громадськості, експертів, депутатів обласної ради обговорила усі ризики та недоліки нового етапу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

«Беручи до уваги вищевикладене; враховуючи статтю 38 Конституції України про те, що громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами; зважаючи на результати круглого столу щодо обговорення проєкту нового перспективного плану об`єднання територіальних громад, проведеного у Львові, вимагаємо у центральної та обласної влади:

  • забезпечити та неухильно дотримуватися принципу добровільності об`єднання територіальних громад;
  • недопустити ліквідацію чинних ОТГ, які є спроможні та успішно розвиваються;
  • припинити практику щорічних змін правил гри у процесі децентралізації, зокрема, в частині податкового наповнення місцевих бюджетів;
  • забезпечити повноваження місцевих бюджетів через належні податки для територій;
  • звернути увагу на децентралізацію в гірських територіях Львівщини, які потребують особливих підходів;
  • забезпечити у громадах розвиток інфраструктури соціально-культурного та житлово-комунального призначень, а також транспорту доступність;
  • припинити необгрунтовану оптимізацію медичної і освітньої мереж;
  • враховувати під час розрахунків спроможності громад дохід на душу населення;
  • розробити та імплементувати механізм виходу з ОТГ;
  • надати можливість селам бути адміністративним центром ОТГ;
  • забезпечити проведення широких та публічних громадських слухань щодо нового етапу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні;
  • унеможливити у ході реформи практику політичної «нарізки» виборчих округів в межах ОТГ та районів;
  • забезпечити права сільського населення на належне та ефективне представництво у радах ОТГ, у зв`язку з меншою чисельністю виборців відносно міського населення;
  • зберегти районний рівень місцевого самоврядування», – зазначається у документі.

Коментарі

Позначки: , , ,