Депутати Львівської облради відреагували на “рівненський інцидент”

Новини 28 Травня, 2019 64

У Львові пікетували Зеленського, фото 4studio

Сьогодні, 28 травня, Львівська обласна рада звернулася до Президента України, Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, Голови Державного бюро розслідувань щодо неправомірних дій працівників правоохоронних органів та недопущення звуження конституційних прав громадян на мирні зібрання.

У тексті звернення йдеться: «Ми, депутати Львівської обласної ради, стурбовані ситуацією, яка мала місце 25 травня у м Рівне, коли на двох учасників мирного зібрання з вимогою імпічменту Президента України Володимира Зеленського правоохоронці склали протоколи про адміністративні правопорушення.

У присутності матері працівники поліції склали на хлопця та дівчину протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 185-1 КУпАП (порушення порядку і організації проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій). Окрім того, оскільки правопорушниця неповнолітня, на її матір склали протоколи про адміністративні правопорушення за невиконання батьками обов’язків щодо виховання дітей за ст.184 КУпАП.

У поліції заявили, що затримання не було, а відвідування міськвідділу відбулося для складання матеріалів адміністративної справи.

Однак, як заявила учасниця мирного зібрання Дарина Коцюруба, у відділі поліції їй сказали, що вона все-таки затримана, кричали на неї, тиснули, кілька разів сказали, що вона зіпсувала їм день.

Як відомо, через інцидент у Рівному правоохоронці провели службову перевірку, але жодних порушень у діях своїх колег не знайшли. Начальник Нацполіції у Рівненській області Валерій Самчук зазначив, що його підопічні діяли в рамках закону, хоча могли й обмежитися лише профілактичною бесідою з молодими людьми. За його словами, остаточну правову оцінку інциденту та діям поліції нададуть за результатами комплексної службової перевірки.

Нагадаємо, що відповідно до статті 39 Конституції України, дозволено проводити мирні мітинги за завчасного сповіщення органів виконавчої влади або місцевого самоврядування (якщо на це немає заборони суду). Конституційний суд, зі свого боку, вирішив, що статтю треба трактувати так: організатори зібрань мають сповістити про захід заздалегідь, але відсутність сповіщення не робить акцію незаконною.

Водночас, право громадян на свободу мирних зібрань в Україні гарантується та захищене державою. Здійснення цих прав не підлягає жодним обмеженням, за винятком тих, що встановлені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної або громадської безпеки, для запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Конституційне право на мирні зібрання є не лише критерієм, за яким визначається рівень демократії в країні, а й надзвичайно дієвим способом громадського контролю за інститутами публічної влади.

Зважаючи на вищезазначене, ми, депутати Львівської обласної ради засуджуємо такі дії правоохоронців щодо фактичного затримання учасників мирного зібрання, які не вчиняли жодних неправомірних дій.

Задля недопущення подібних випадків у майбутньому та запобігання нехтування правом громадян на мирні зібрання закликаємо провести детальну перевірку правомірності дій правоохоронців та притягнути винних осіб до відповідальності».

Коментарі

Позначки: ,