Правоохоронна система має гарантувати громадянам доступ до чесного правосуддя та захисту своїх прав і свобод, неприпустимо використовувати її для залякування опонентів, – про це заявила в програмі «Свобода слова» народний депутат, співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко.

«Попередні п’ять років із нашими західними партнерами, з неурядовим сектором нам вдалося створити фундамент антикорупційних органів: НАБУ, НАЗК, САП, Антикорупційний суд. А тепер важливо показати результат. Суспільство оцінює роботу цих структур не по шоу, не по гучним справам, а по вирокам судів. Саме це буде сигналом для суспільства, що вони запрацювали», – підкреслила політик.

«Також попередньої владою було розпочало реформу прокуратури і реформу Верховного суду. І ось якраз зараз ця реформа під загрозою. Про це нам говорять наші європейські партнери і Рада Європи. Дуже важливо, аби нова команда чула ці сигнали»,- додала Геращенко.

Народний депутат зазначила, що маркером і викликом для нової команди буде реформа СБУ.

Ірина Геращенко акцентувала, що сьогодні суспільство хвилює три основні питання: війни і миру, економіки і відповідь на питання справедливого суду.

«Суд дійсно має бути справедливий. Доступ до судочинства і правосуддя має бути у всіх громадян, а не лише обраних. І звичайно суд і правоохоронні органи не повинні перетворюватися на «дубинку» для неугодних і опонентів.

Ми це вже проходили в 2010 році і найменше би хотілося повернутися до цього. Щаслива держава не може будуватися на страху. Вона має будуватися на справедливості», – наголосила парламентар.

Також Ірина Геращенко зазначила про важливість, аби доленосні для країни закони, голосувались не лише однією політичною силою, а об’єднували сесійну залу. І обов’язково враховувалась позиція і голос опозиції.

«Дуже негативний сингал, коли за важливий закон голосує лише одна політична сила – сила  більшості. Це означає, що там щось не так», – додала вона.

Резюмуючи політик наголосила: «Сьогодні в сесійній залі серйозно порушено принцип комунікації між владною командою і опозицією. Важливо усвідомлювати, що опозиція представляє 40 відсотків українців. І що  наш голос, наш  досвід і бажання працювати на країну є важливим».