Чиновників НБУ підозрюють у змові

Новини 07 Грудня, 2017 176

Національний банк України (Київ)

Йдеться про змову з корисливих мотивів із власниками та керівниками 37 комерційних банків

Національна поліція розслідує кримінальну справу проти службовців НБУ, яким інкримінується правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем). Зокрема, йдеться про змову указаних службовців з корисливих мотивів із власниками та керівниками 37 комерційних банків, зазначається у рішенні Шевченківського районного суду м. Києва, яке оприлюднене в Єдиному реєстрі судових рішень.

“Під час здійснення досудового розслідування встановлено, що в період 2016 – 2017 років службові особи Департаменту інспекційних перевірок, Департаменту банківського нагляду та Департаменту ліцензування НБУ, діючи умисно та узгоджено між собою, з корисливих мотивів, маючи на меті особисте незаконне збагачення, перебуваючи у змові із власниками та керівниками комерційних банків, зловживаючи всупереч інтересам служби своїм службовим становищем, не виконують власні службові обов’язки щодо перевірки походження грошових коштів, що спрямовуються на капіталізацію банків, достовірно знаючи про невідповідність їх походження із зазначеною в наданих документах”, – йдеться в ухвалі суду.

Як витікає з резулятивної частини рішення, суд дозволив правоохоронцям доступ до речей і документів, які становлять охоронювану законом банківську таємницю.

Зокрема, Національний банк зобов’язаний надати слідчим пакети документів,  які надавались банками до Національного банку України з метою погодження збільшення регулятивного та/або статутного капіталу, у тому числі плани, графіки збільшення регулятивного та/або статутного капіталу (докапіталізація) указаними банками тощо.

Коментарі

Позначки: ,