Чим корисний досвід вінницьких громад для ОТГ Львівщини

Новини 04 Травня, 2018 109

За співорганізації Львівського ЦРМС, що діє за підтримки програми «U-LEAD з Європою» та регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад (ВАССР), представники органів місцевого самоврядування Львівщини відвідали Вінницьку область

Делегація зі Львівщини відвідала чотири успішні об’єднані територіальні громади задля вивчення кращих практик регіонального та місцевого економічного розвитку Вінницької області. Про це повідомили організатори.

Голова регіонального відділення ВАССР Роман Гладій розповідає, що «особисто йому імпонує гарний досвід Іллінецької міської громади, де працюють люди, які раніше займалися бізнесом. Ці корисні навички вони застосували на рівні своєї громади для створення сприятливого бізнес-клімату і це позитивно вплинуло на прийняття корисних рішень, які сприяють збільшенню дохідності бюджету ОТГ».

За словами Романа Гладія, «коли говорити про Радехівський район, то наші стартові можливості трохи різняться, якщо у них була потреба відновлення вуличного освітлення, то у нас є потреба капітальних ремонтних робіт будівель житлового фонду, відновлення доріг місцевого значення тощо. Проте, незмінно корисним є досвід взаємин місцевої влади і бізнесу».

Доволі різноманітні форми підприємницької діяльності представлені на території громад Вінницької області. Проте, відразу стають помітними комфортні умови ведення бізнесу і партнерські взаємини. Це свідчить про високий рівень довіри бізнесу до місцевої влади.

Наприклад, серед кращих практик економічного зростання Лука-Мелешківської громади є розвиток унікального сільськогосподарського підприємства “Аграна-Фрут”. У господарстві площею 900 га, більше третини ділянок займають фруктові сади.

Під час другого дня перебування на Вінниччині львів’яни відвідали Іванівську громаду Калинівського району. Ця «молода» громада, створена в жовтні 2017 року, плекає амбітні плани на побудову великого спортивного комплексу, який буде побудовано, в тім числі за спонсорські кошти. Іванівський сільський голова Михайло Кулик з гордістю показав сучасний свинокомплекс, який будуть вводити в експлуатацію в червні 2018 року. Проектна потужність підприємства – 7 тис свиней і 28 робочих місць.

Зразковим бізнесом також можуть похвалитися і на території Іллінецької міської громади. Один із найсучасніших молокозаводів в Україні, компанія “Люстдорф”. Потужність підприємства 500 тонн молока на добу. Тут працюють близько 700 осіб у чотири зміни. Громада створена у 2016 році, але після прийняття закону України про так звану «олійну пляму» щодо добровільного приєднання територіальних громад від 9 лютого 2017 р., до спроможної громади приєдналися ще дві сільські ради. Станом на сьогодні бюджет ОТГ складає 140 млн. грн. До складу громади входить 24 населені пункти. Чисельність населення – близько 19 тис. осіб.

Економічною «родзинкою» Немирівської громади є один із найсучасніших в Україні горілчаний завод, на якому зайнято 1,5 тис працівників.

«Програма навчальної поїздки у Вінницьку область була насичена і різноманітна. Для представників громад Львівської області ми намагалися показати позитивний досвід місцевого економічного розвитку, ефективної співпраці влади та бізнесу на місцях, створення сприятливого бізнес-клімату в громадах. До того ж, ми відвідали міські громади, успішний досвід яких повинен сприяти створенню громад навколо міст у Львівській області», зазначив в.о. директора Львівського ЦРМС Тарас Баранецький.

За ці три насичені дні учасники навчальної поїздки ретельно вивчали досвід успішних ОТГ Вінницької області і почерпнули для себе багато практичних моментів у вінницьких колег, які повинні надихнути до створення сприятливого бізнес-клімату для розвитку підприємництва у громадах Львівщини.

Коментарі

Позначки: , ,