Бюджет- 2020: урізання видатків на оборону та зростання тарифів

Новини 06 Листопада, 2019 1 445

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Ніякої анонсованої реформи вищої освіти і науки не буде і збільшення виплат професурі не передбачено

Проект Бюджету на 2020 рік, презентований у вівторок прем’єр-міністром Гончаруком, не передбачає необхідного армії обсягу коштів та демонструє недотримання соціальних гарантій тим категоріям українців, які залежні від видатків бюджету.

Перша і основна небезпека головного фінансового документу на наступний рік – урізання оборонного бюджету. Бюджет Міноборони у порівнянні з минулим роком нібито зріс до 125 млрд грн, однак в цілому це значно менше, ніж потреби на оборону та безпеку затверджені рішенням РНБО 25 квітня. РНБО рекомендувала Уряду у бюджетній  резолюції орієнтуватись на 368 млрд грн, але після приходу влади Зеленського уряд Гончарука пропонує витратити на оборону і безпеку лише 245 млрд грн.

Як наслідок –  чи не вперше за останні роки військовослужбовці не отримають збільшення грошового забезпечення. Якщо контрактники не будуть мати фінансового мотиву для продовження контракту, уряд може бути змушений відновити мобілізацію. Вперше у розпорядженні РНБО буде рекордна сума – 28 млрд грн. Ці кошти будуть розподілятися непрозоро, за зачиненими дверима на контракти Укроборонпрому, які захищені військовою таємницею.

Для порівняння у бюджеті 2019 року РНБО мала тільки 144 млн грн. Такий підхід створює значні корупційні ризики. Стає зрозумілим чому з посади секретаря РНБО відправили у відставку незговірливого Олександра Данилюка. У боротьбі з ним переміг А. Богдан, який є адвокатом Коломойського. Зеленський отримав економіку, що зростає, але через некомпетентність нової влади – це ніяк не відіб’ється на доходах простих людей.

Відчутне зростання зарплат бюджетників не відбудеться. Вчителі отримають 9% підвищення, а не обіцяні 4000 євро. Повністю скасовано 13-ту пенсію, яку з ініціативи Петра Порошенка минулого року отримали найбідніші пенсіонери.

Ніякої анонсованої реформи вищої освіти і науки не буде і збільшення виплат професурі не передбачено. Замість обіцяного зниження тарифів голова НКРЕ КП вже попередив про зростання вартості електроенергії, що неминуче відіб’ється на цінах за опалення та гарячу воду. Нелогічно на цьому фоні кількість субсидіантів зменшиться приблизно на 700-800 тисяч. Людям відмовлять у допомозі саме тоді, коли вона потрібна більше, ніж торік. Як результат зросте заборгованість перед Нафтогазом.

Цифри бюджету свідчать, що прем’єр і президент брехали, коли говорили про подолання корупції на митниці, а гучні звинувачення про нібито 100 млрд грн, які недоплачують митники виявились фальшивкою. У порівнянні з 2019 роком надходження від митниці фактично не збільшуються. Незважаючи на заяви про те, що 40% української економіки в тіні, уряд не розраховує на детінізацію, оскільки доходи бюджету відчутно не зростають.

Водночас прем’єр Гончарук робить суперечливі заяви, які викликають посмішку, бо мабуть розраховані на іноземців – він оголосив, що це перший бюджет, де не відбувається підвищення податків. Насправді у 2016 році було радикально зменшено ЄСВ з 36% до 22%. За останні 5 років бюджет України виріс більше ніж удвічі без зростання податкових ставок за рахунок виходу економіки з тіні – результат про який може лише мріяти перший уряд за президента Зеленського.

Ольга ЛІСОВА для ІВ Четверта студія

Коментарі

Позначки: