Біля Львівського моря утилізують рештки тварин

Новини 13 Червня, 2019 1 322

Фото: "Підслухано НЯ» /ФБ

Улюблене місце купання може становити небезпеку

На території Яворівської «Сірки» утилізують рештки свиней з бойні.

Світлини з місця події у спільноті “Підслухано” НЯ» у Facebook виклала Оксана Сеньовська.

«Ось таким чином утилізують рештки свиней з бойні що знаходиться на території “Сірки”. В таку спеку це смертельно небезпечно!»,- зазначається у дописі під світлинами.

Скриншот ФБ

Фото: “Підслухано НЯ» /ФБ

Довідково. Яворівський кар’єр (озеро) розташований за 50 км від Львова. Раніше у цьому місці видобували сірку. В середині 1990-х років колись найпотужніше у Радянському Союзі Яворівське родовище сірки майже виробило свої запаси. Постала проблема: що робити з кар’єром. Силами колективу львівського інституту «Гірхімпром» було розроблено проект ліквідації та рекультивації кар’єру, а на його місці запропоновано утворити штучне озеро. Унікальність ситуації полягала не лише у складності розробки і новизні проекту, а й у тім, щоб переконати тодішній уряд виділити на його реалізацію 78 млн. грн.

Врешті 24 лютого 2003 року Кабмін прийняв схвалений експертами проект, а невдовзі почали надходити кошти. А ще через деякий час води річки Шкло було спрямовано в кар’єр. Заповнення кар’єру тривало трохи більше трьох років. На початку грудня 2006 року озеро було заповнено повністю.

У наші часи Яворівський кар’єр, який у народі ще називають Львівським морем,  став місцевим курортом. Сюди з міста приїздять купатися не тільки львів’яни, а й гості з сусідніх областей і ряду прикордонних міст Польщі.

 

Коментарі

Позначки: , , , ,