Більшість українців проти “особливого статусу” для Донбасу

Новини 13 Жовтня, 2019 75

Ілюстрація: ZMINA

56% українців виступають проти надання і закріплення в Конституції “особливого статусу” окремих територій Донецької та Луганської областей.

Як повідомляє «Четверта студія», такі дані соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова, які  оприлюднила ZMINA.

Як зазначається, більшість опитаних (56%) хотіли б, щоб окуповані території повернулися до складу Донецької та Луганської областей України на тих самих умовах, що були раніше, 13,5% – щоб вони повернулися під контроль України, але отримали більше незалежності від Києва, 10% – щоб ці території утворили автономію в складі України. По три відсотка українців хотіли б, щоб окуповані території відокремилися від України і стали незалежними державами, а також увійшли до складу Російської Федерації.

Встановлення миру на Донбасі силовим шляхом підтримують лише 23,5% опитаних. Понад 50% українців виступають проти амністії тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі, заради досягнення миру в регіоні. Також не знайшли підтримки в українському суспільстві ідеї відмови від євроінтеграції, виходу з Угоди про асоціацію з ЄС, надання російській мові статусу другої державної та відмови від перспективи членства в НАТО і закріплення в Конституції нейтрального статусу України.

Не підтримують опитані й налагодження торговельно-економічних, фінансових контактів з бойовиками. Водночас відносна більшість (44%) не підтримує ідеї припинення виплати пенсій та зарплат на окупованих територіях.

Суперечливою, за словами соціологів, є й є громадська думка стосовно започаткування офіційних переговорів української влади з бойовиками ОРДЛО. Частка тих, хто підтримує цю ідею (41,5%), статистично значуще не відрізняється від частки тих, хто її не підтримує (39%), стверджують вони.

Як відомо, останнім часом чиновники частіше почали говорити про необхідність реінтеграції окупованих територій, зокрема міністр закордонних справ Вадим Пристайко не один раз розповідав про так звану “формулу Зеленського”, яка націлена на врегулювання збройного конфлікту на Донбасі.

Коментарі

Позначки: , ,