Більше половини львів’ян визнають проблему дискримінації

Новини 25 Червня, 2018 100

62% жителів Західного регіону, до якого входить і Львівська область, визнають наявність проблеми дискримінації в українському суспільстві.

Про це свідчать результати всеукраїнського дослідження «Що українці знають та думають про права людини», проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс».

При цьому 34% жителів Заходу зазначають, що особисто стикалися із проявами дискримінації. Цей показник є одним з найнижчих серед усіх регіонів. Так, загалом по Україні 40% жителів стикалося із дискримінацією, найвищим цей показник є у Центральному регіоні – 51%, найнижчим у Східному – 31%.

«Дискримінація розповсюджене порушення прав людини. Щодня ця проблема зачіпає мільйони людей, але часто залишається непоміченою, – каже голова Центру інформації про права людини Тетяна Печончик. – Насправді ж, дискримінація стається кожного разу, коли в однаковій ситуації через стереотипи чи певну ознаку до одних людей ставляться гірше, ніж до інших».

 За її словами, це, наприклад, ситуації, коли людину у працездатному віці не беруть на роботу, бо «занадто стара», або коли відмовляють у медичному обслуговуванні через не ту «прописку», чи коли людину з інвалідністю не пускають до ресторану.

Серед ознак, за якими на думку мешканців Львова та Західної України, найчастіше відбувається дискримінація – вік (26%), майновий стан (25%), інвалідність (20%) та стать (17%).

«Дослідження виявило певні особливості у регіональному розрізі. Цікаво, що практично за усіма запропонованими ознаками на Заході рівень оцінки дискримінації є меншим за середні показники по Україні. Серед особливостей можна відмітити те, що у західних областях респонденти значно рідше заявляли про дискримінацію за станом здоров’я – всього 8%, проти загальноукраїнського показника у 20% та політичними поглядами – 7% проти 20% по Україні» – зауважила Світлана Колишко, керівниця групи з прав людини, координаторка проекту Програми розвитку ООН в Україні..

Населення Заходу, згідно з опитуванням, відносно менше, ніж інші регіони країни, поділяє думку щодо можливості обмежувати права певних категорій людей. Тут, зокрема, серед усіх регіонів відчутно вищий рівень толерантності до ЛГБТ спільноти – 56% опитаних заперечили можливість обмеження їх прав. З більшим розумінням тут ставляться і до наркозалежних – 47% вважають, що обмежувати права цієї групи не можна, – загалом по Україні цей показник складає лише 26%. Більш прихильно ставляться на Західній Україні до колишніх засуджених, а також частіше за інші регіони виступають проти обмеження прав ромів – 53% заперечили таку можливість.

«Загалом у оцінках можливості обмеження прав певних груп населення Західний, Східний регіони та Донбас виступили скоріше проти обмеження прав, тоді як Південний та Центральний регіони виявилися більш радикальними», – додала Тетяна Печончик.

Загалом у західних областях можна відмітити вищий відносно інших регіонів рівень розуміння питання толерантності, проте результати все ще далекі від повного сприйняття універсальності прав людини. Тим не менш, 74% жителів Львова та Західного регіону вважають толерантність важливою чи навіть однією з головних цінностей для прав людини.

Довідка

Дослідження «Що українці знають та думають про права людини» було проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс» на замовлення Програми розвитку ООН в Україні та у співпраці із ГО «Центр інформації про права людини» і Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Опитано 2004 респонденти віком від 18 років. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Коментарі

Позначки: