Археологи Львівщини б`ють на сполох: зруйновано частину Звенигородського городища

Новини 26 Червня, 2018 108

Сьогодні, 26 червня, у Львові відбулась прес-конференція на тему “Археологи вимагають припинити руйнацію унікальної пам’ятки поблизу Львова – городища літописного міста Звенигород”.

22 червня 2018 року було зафіксовано факт проведення на території пам’ятки незаконних земляних робіт газовою службою із застосуванням великої транспортної техніки. Ці роботи є прямим порушенням законодавства України про охорону культурної спадщини. Прорита траншея під газову трубу на ділянці, де залягають релікти садибної забудови ХІІ ст., знищує унікальний культурний шар городища.

“Роботи проводить ПАТ “Львівгаз”. Вони прорили траншею, загальна площа розкопу – близько 40 кв.м. Реагували дуже не коректно. Тоді ж, 22 червня, роботи вдалося зупинити, хоча і після страшної сварки. Учора (25 червня) техніка знову повернулася на місце розкопу, але цього разу роботи зупинила сільська голова. Це дикість і варварство, адже такими діями пам’ятці завдали великої шкоди. На місці робіт є щільна забудова городища. і от натрапивши на неї дерев’яні конструкції, їх просто викинули назовні разом із супровідним матеріалом. Працівники заявили, що вони не зобов’язані нічого і ні з ким погоджувати”, – зазначила науковавий співробітник НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України, археолог Наталія Войцещук, яка і виявила неправомірні дії з боку працівників.

“Ми очікуємо реакцію від чиновників та прокуратури на ці порушення. Насправді це тест для чиновників на історичну свідомість, адже це пряме порушення законодавством щодо охорони пам’яток культурної спадщини”, – додав доцент кафедри реставрації архітектурної і мистецької спадщини Інституту архітектури НУ “Львівська політехніка” Василь Петрик.

“Такі дії призводять до того, що ми втрачаємо свою історію. Будь-яке втручання в пам’ятку руйнує її назавжди. Тепер археологи можуть тільки здогадуватися про те, що було на місці цього розкопу і яка там була забудова”, – переконаний директор НДЦ “Рятівна археологічна служба” ІА НАН України Олег Осаульчук.

Додамо, що йдеться про пам’ятку археології національного значення «Городище літописного міста Звенигород» охоронний є в реєстрі пам’яток під № 130021-Н (Постанова Кабінету Міністрів України від 03.09.2009 № 928).

25 липня археологи з різних інституцій звернулись до Львівської ОДА та прокуратури з вимогою зупинити незаконну руйнацію пам’ятки.

Коментарі

Позначки: , ,