Андрій Гнатуш: «Новороздільці по факту будуть красти електроенергію у держави»

Новини 24 Жовтня, 2019 882

Ілюстрація: Розділля ТБ

Працівники місцевого МЕМу можуть залишитись без роботи

Днями, у стінах ЛОДА відбулось засідання обласної комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (комісії з ТБ та НС), яка ухвалила рішення оголосити надзвичайну ситуацію у Новому Роздолі та Новояворівську через зрив опалювального сезону.

Як пише “Четверта студія» з посиланням на «Розділля ТБ», водночас, комісія розглянула й інше проблемне питання – це хто відповідатиме за розподіл електроенергії та обслуговування міських електричних мереж Нового Роздолу. Як інформує міський голова Нового Роздолу Андрій Мелешко, який брав участь у засіданні, область вирішила покласти таку функцію на Укрзалізницю.

«Засідання було коротким за своєю тривалістю. Все було вже вирішено. В рамках засідання було тезово озвучено, що слід зробити. Як відомо наші міста залишились без ліцензіата і це загрожує тим, що нікому буде відповідати за обслуговування внутрішньо-міських мереж та розподіл електроенергії . На комісії нам було повідомлено, що наше місто має укласти угоду на розподіл електричної енергії з управлінням залізниці», – зауважив посадовець.

Нагадаю, що АРМА, нацагенція, яка привела на ринок теплопостачання компанію ПП «Гарант Енерго М», що зірвала опалювальний сезон у місті, і через безгосподарність якої мешканці Нового Роздолу залишились без гарячої води, визначила на засіданні тендерного комітету, що постачанням світла у місцеві оселі буде займатись компанія «Альтернатива-Т-ХХІ». Проте, на момент своєї перемоги ця диво компанія не мала ані відповідних ліцензій, ані дозволів займатись такою роботою. А попередній вид діяльності зазначеного підприємства: видобування торфу. Втім, посадовців АРМА такий «нюанс» та відсутність необхідних документів у компанії – це не зупинило. До слова, це вже не перша практика з боку Нацагенції надавати в управління великі та складні об’єкти компаніям з сумнівною репутацією. До прикладу, як це вже мало місце з ПП «Гарант Енерго М», яка також не мала відповідних дозволів та ліцензій коли АРМА доручила їй управляти двома централями у Новояворівську та Новому Роздолі. У підсумку це призвело до того, що п.Маркіян Мальський, очільник Львівської ОДА, коментуючи запровадження надзвичайної ситуації у Новому Роздолі, заявив, що такий крок зумовлений діями Гаранта, який  неспроможний вести господарську діяльність та немає коштів для запуску ТЕЦ.

Андрій Гнатуш, директор компанії «Енергія-Новояворівськ», коментуючи рішення ЛОДА щодо покладання функцій з розподілу електричної енергії на Укрзалізницю, каже, що НКРЕ не погодило такого рішення львівських посадовців.

«За інформацією власних джерел у НКРЕ хочу зауважити, що національний регулятор не визнає рішень комісій з ТБ та НС Львівської ОДА і зауважує, що розподіл електроенергії та управління  міськими мережами може здійснювати лише ліцензіат до периметру якого входить місто Новий Розділ. У випадку з Укрзалізницею ваше місто у периметр не потрапляє.

По факту виходить так, що бізнес та населення крастимуть електроенергію у держави. Це безпрецедентно. Тому говорити про наслідки я не берусь. Крім того, постає питання щодо робочого колективу Новороздільського МЕМу. Якщо гіпотетично розподілом та обслуговуванням буде займатись залізниця, то чи потрібні їй будуть місцеві працівники, якщо вона має свої укомплектовані бригади?», – кінець цитати.

Андрій Гнатуш також каже, що більш доцільно буде працювати схема спільної діяльності між компанією Альтернатива, якій нацагенція АРМА дала дозвіл на розподіл електричної енергії та Укрзалізниця, як ліцензіат, або це може бути обленерго. Іншої законної схеми просто не існує, зауважує експерт.

Стаття 188  Кримінального кодексу України зазначає, що крадіжка електричної енергії шляхом самовільного використання без приладів обліку (якщо використання приладів обліку обов’язкове) або внаслідок умисного пошкодження приладів обліку чи у будь-який інший спосіб, якщо такими діями завдано значної шкоди, тягне за собою відповідальність: штраф від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до 2 років або обмеження волі на строк до 3 років.

 

Коментарі

Позначки: , , , ,