Американська кардіологічна асоціація змінила критерії нормального артеріального тиску

Новини 15 Листопада, 2017 892

Ілюстративне фото

50 відсотків мешканців США тепер гіпертоніки

Число гіпертоніків у США зросло на 103 мільйона. Це жодним чином не спричинено поширенням сердечно-судинних недуг – така різка зміна викликана переглядом критеріїв визначення підвищеного тиску.

Досі діагноз гіпертонія ставився за артеріального тиску 140/90 і вище. Вважали, що показники, нижчі за цю позначку, є нормальними і не вимагають вживання ліків.

13 листопада Американська кардіологічна асоціація повідомила про зміну критеріїв. Від нині норма – це менше 120/80, тиск 120-129/80 медики класифікують як підвищений, 130-139/89 – як гіпертонію 1-ї стадії, понад 140/90 – як гіпертонію 2-ї стадії, 180/120 і вище – гіпертонічний криз, що вимагає негайної медичної допомоги.

Відповідні стандарти оприлюднили у нових рекомендаціях, згідно з якими 46% мешканців США – гіпертоніки. Медичне відомство записало пів країни у лави пацієнтів кардіологів з превентивною метою. Таким лячним кроком лікарі сподіваються зменшити число сердечно-судинних захворювань, інфарктів та інсультів – головних причин смертності. На думку експертів, особам з тиском 130/80 і вищим варто його ретельно контролювати і знижувати, отже – змінювати спосіб життя і відмовитися від шкідливих звичок. У рамках нових принципів багатьом пацієнтам рекомендуватимуть вживання препаратів.

Кардіологи також закликають до відмови від цигарок, алкоголю та надлишкової кількості солі, зменшення зайвої ваги. Не завадить також звернути особливу увагу на раціон, додавши до нього багаті калієм продукти (банани, картоплю, авокадо і темнолистові овочі).

Зауважимо, що норма артеріального тиску відрізняється для представників різних вікових категорій. Так, для дітей віком до 12 років це 106-113/71-78. Людям похилого віку (від 60 років) рекомендують орієнтуватися на показник систолічного тиску до 150 мм ртутного стовпчика.

Джерело

Коментарі