30 років тому на Городоччині кагебісти «героїчно» розгромили пластовий табір

Новини 04 Серпня, 2019 130

Фото: "Календар українця"

30 років тому: 4 серпня 1989 – на хуторі Паланки Городоцького району Львівської області близько 200 міліціонерів, кагебістів та комсомольців «героїчно» атакували та розгромили пластовий табір, побили 11 підлітків з яких 7 заарештували, знищили намети і спортивне спорядження.

Цей, уже другий пластовий табір розпочався 24 липня на який з’їхалась молодь з Львівщини та Франківщини – всього 50 осіб, з яких повністю відбули табір 32 пластуни. Комендантом табору був Роман Чекальський.

Радянські владоможці та репресивні органи заборонили в магазині продавати пластунам харчі, тихцем засипали криницю хлоркою та довкола поналивали гноївки, проте сам табір не наважувались зачіпати. З продуктами та всім необхідним на допомогу прийшли селяни. Лише коли в таборі залишилась невелика кількість людей вони врешті відзискали відвагу та наважились на штурм.

До героїчних вчинків людей у погонах увійшли побиття п’ятнадцятирічного Богдана Тарнавського за те, що у нього виявився фотоапарат і десятирічного Михайла Грабовинського, який намагався записати номерні знаки автівок, що ними приїхало «військо», а також знищення синьо-жовтого прапора.

У протистоянні з народом комуністична влада ніяк не могла повірити в те, що народ після стількох поколінь мовчання врешті почав виходити з рабської покори,- пише «Календар українця».

Фото: “Календар українця”

 

Коментарі

Позначки: ,