230 років тому народився ініціатор створення перших галицьких бальнеологічних курортів Теодор Торосевич

Новини 07 Вересня, 2019 294

Трускавець, Львівська область

“Батько” створення курортів Трускавець, Моршин, Шкло, Косів, Немирів, Великий Любінь

230 років тому: 7 вересня 1789 – у Станіславі, нині Івано-Франківськ у родині вірмен народився Теодор Торосевич, фармацевт, бальнеохемік.

Закінчив медико-хірургічне відділення Віденського університету (1811-1815), у 1819 у Львові відкрив власну аптеку, яку перетворив на добре обладнану хемічну та медичну лабораторію. Мав винятково широку сферу наукових зацікавлень – вивчав можливість використання екстрактів з натуральних продуктів для лікування хвороб, зокрема винайшов спосіб добування з моркви крохмалю (й нині використовується при лікуванні легеневих хвороб), розробляв способи вирішення технологічних проблем промислових та сільськогосподарських виробників, вперше в Європі та світі дослідив вплив кольорового та темного скла на тривалість зберігання ліків, наполягав на необхідності викладання в школах природознавства.

Ключовим напрямком діяльності стало дослідження та опис мінеральних вод Галичини і Буковини, ініціатор створення перших галицьких бальнеологічних курортів (Трускавець, Моршин, Шкло, Косів, Немирів, Великий Любінь, Івоничі в Польщі та інші), фундатор бальнеології. Автор низки винаходів, 112 друкованих і 106 наукових праць у фахових журналах Відня, Кракова, Варшави, Берліна. Почесний і дійсний член 15 наукових товариств Галичини та Європи, зокрема Імператорського Королівського медичного товариства у Відні, наукового товариства Ягеллонського університету в Кракові, фармацевтичного товариства в Мюнхені, Товариства лікарів Галичини, Товариства культури і дослідників Буковини. Нагороджений імператором Францом-Йосифом Золотим хрестом «За заслуги з короною» (1869).

Спільно з братом Юзефом, доктором медицини займались меценатством, відкрили притулок для сиріт, оплачували навчання студентів з Галичини у Відні, підтримували студентів Львівського університету, допомагали лікарням, спонсорували новостворену сільськогосподарську школу в Дублянах біля Львова. Байдужий до почестей, постійно відмовлявся від пропонованих посад, зокрема професора хімії на хірургічному факультеті Львівської медичної академії, не прийняв пропозиції міністра обійняти посаду інспектора курсів для аптекарів у Львові.

Помер у Львові 1876. Похований на Личаківському цвинтарі.

Публікація: «Календар українця»

 

Коментарі

Позначки: , , ,