2 жовтня – річниця Революції на граніті (ФОТО)

Новини 02 Жовтня, 2018 1 725

Мітинг на площі Жовтневої революції (нині Майдан Незалежності) в підтримку Незалежності України в Києві в серпні 1991р. Фото: УНІАН

Більшість становили студенти зі Львова, Києва та Дніпропетровська

З 2 по 17 жовтня 1990 року, у Києві, на Майдані Незалежності (тоді – площа Жовтневої революції) тривало політичне голодування студентів, яке згодом назвали Революцією на граніті.

Це був перший успішний ненасильницький політичний протест проти комуністичної влади в Українській РСР. У Москві повним ходом йшла підготовка Союзного договору, а в Україні стара номенклатура продовжувала утримувати всі керовані позиції й не йшла ні жодні реальні реформи. Саме тому, пов’язані з опозиційними групами, лідери студентства організували наметове містечко на центральній площі Києва.

Український письменник-фантаст Олесь Бердник (1927 – 2003), праворуч, серед учасників студентської «Революції на граніті», жовтень 1990 р. Олесь Бердник – український письменник-фантаст, автор понад 20 романів і повістей. Член-засновник Української Гельсінкської групи (УГГ). Учасник Великої Вітчизняної війни. Закінчив театр-студію ім. І. Франка (Київ). Працював актором, в 1950 р. був репресований. Почав друкуватися в 1947. У 1979-1984 роках перебував в ув’язненні за «антирадянську діяльність», був амністований.

Голодування студентів відбувалось у звичайних туристичних наметах. Більшість становили студенти зі Львова, Києва та Дніпропетровська. На їх підтримку почали страйкувати і студенти всіх вищих навчальних закладів Києва (а також студенти технікумів, ПТУ і учні старших класів шкіл).

Мітинг на площі Жовтневої революції (нині Майдан Незалежності) в підтримку Незалежності України в Києві в серпні 1991р.

Студентські акції протесту пройшли також і в обласних центрах, зокрема, Львові та Луганську але не так масово. Розпочавши голодування, студенти висунули політичні вимоги. Серед них – відставка Голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола, відмова республіканського керівництва від підписання нового Союзного договору, передача місцевим органам влади майна КПРС і ВЛКСМ на території України, відбування юнаками України військової служби за межами республіки лише на добровільних засадах, перевиборів Верховної Ради УРСР.

Мітинг на площі Жовтневої революції (нині Майдан Незалежності) в підтримку Незалежності України в Києві в серпні 1991 р.

В ті дні на вищих щаблях влади обговорювалася можливість застосування сили проти голодуючих. На прямі репресії, з огляду на настрої киян, які всіляко підтримували голодуючих, місцеві можновладці не наважилися. Але для багатьох членів КПРС ці дні стали свого роду поштовхом для виходу з лав партії. Українське керівництво на чолі з Л. Кравчуком вирішило піти на поступки і задовольнити певні вимоги голодуючих. 23 жовтня Верховна Рада УРСР ухвалила рішення про скасування 6-ї статті Конституції про керівну роль партії, а також прийняла відставку В. Масола, якого на прем’єрській посаді 14 листопада замінив Вітольд Фокін. Це трохи зняло напруження в столиці, яке за іншого розкладу подій могло б призвести до трагічних наслідків.

Студентське голодування під час мітингу на площі Жовтневої революції (нині Майдан Незалежності) в підтримку Незалежності України в Києві в жовтні 1991р

Революція на граніті стала однією із причин здобуття Україною незалежності у 1991-му році.

«Революція на граніті», яка була організована силами студентства, не мала на той час аналогів у всій Європі, тому що «оксамитові революції» у Східній Європі в 1989 р. проводили більш зрілі політики.

Перехожі розглядають виставку фотографій та історичних матеріалів, присвячену 20-й річниці студентського голодування, “Студентської революції на граніті”, у Львові, в суботу, 9 жовтня 2010 р.
Світлини: УНІАН

 

Коментарі

Позначки: , , ,