Львовом пройшла хода-карнавал на підтримку заньківчан (ФОТО, ВІДЕО)

Галерея 06 Грудня, 2019 512

Вчора ввечері, 5 грудня, вулицями Львова пройшла хода в масках на підтримку акторів театру Заньковецької, де визрів конфлікт між творчим колективом та керівником.

Один за одним актори дізнаються, що з ними не буде продовжено контракт, а зараз справа дійшла й до Народного артиста України сценариста та актора Федіра Стригуна.

Учасники акції зауважили, що вийшли на таку акцію протесту, аби привернути увагу громадськості до проблеми загалом, адже театр ім. М. Заньковецької – далеко не перша жертва у боротьбі акторів з бюрократією:

“Першим під каток нового закону про працю акторів попав у Львові театр ім. Лесі Українки, далі штормило Оперний театр і ось дійшло вже й до театру ім. М. Заньковецької, тому ми тут не за конкретні прізвища, а за те, щоб актори могли працювати у комфортних умовах, а не як у часи Середньовіччя”, – сказала співорганізаторка акції Ірина Юзик.

Серед активістів були присутні також і актори, декотрі сміливо прийшли підтримати колег без масок, а декотрі, зі слів організаторів, були безпосередніми учасниками акції-карнавалу.

Прийшов на “Середньовічний карнавал” і Ярослав Кіргач, з якого фактично і почалась хвиля непродовження контрактів з акторами. Чоловік вирішив відстоювати свою позицію і керівництву це не сподобалось, тяганина тривала кілька років і от він вже поза театром:

“Справа зараз не конкретно в мені, а у всій системі, яка ставить актора у рабські умови. Я вже поза театром, але є ще багато моїх колег, яких може чекати схожа доля. Ця вся історія триває давно і жодного разу керівництво не пішло на відкритий діалог з колективом, ніхто нічого не пояснював і не шукав шляхи вирішення, а так бути точно не повинно. Керівник має нести відповідальність за свої рішення та бути готовим до діалогу зі своїм колективом”, – резюмував актор.

Загалом учасники акції підготували справжній перформанс з масками, смолоскипами, відповідною музикою та промовистими плакатами.

Довідоково: Законопроект 2669-д передбачає переведення на контрактну основу всіх без винятку працівників культури. Відповідне повідомлення з’явилося на сайті Верховної ради України 19 лютого 2016.

Ініціатором законопроекту є депутат від «Самопомочі» Ірина Подоляк. Ще на етапі підготовки законопроект викликав негативну реакцію митців. Митці звертали увагу на те, що примусовий перехід творчих працівників, що працюють на умовах колективних трудових договорів, на строкові контракти — є погіршенням умов праці та звуженням прав та свобод громадян України і суперечить чинному українському законодавству і низці міжнародних актів, зокрема, з відповідною інформацією до Законодавчого органу звертались:

Громадська рада при Міністерстві культури України;
Спілка музикантів України;
Національна спілка кінематографістів України;
Всеукраїнська Профспілка працівників культури України тощо.

Коментарі

Позначки: , , , ,