Звуження нічиїх прав

15 Листопада, 2017 101

Якщо Берегово – кондомініум України й Угорщини, тоді два прапори над міськрадою – це нормально

Я, мабуть, чогось не розумію? На якій підставі державний прапор Угорщини постійно висить над органами влади на території суверенної України?

Якщо Берегово – кондомініум України й Угорщини, тоді два прапори над міськрадою – це нормально. Але я про таке вперше чую. Досі це була частина унітарної України.

Коли раніше говорилося, що новий Закон “Про освіту” звужує певні права закарпатських угорців, можна було з тим погодитися, бо школи з повним викладанням навчального курсу угорською мовою в деяких населених пунктах Берегівського й Ужгородського районів діяли ще в радянські часи. Так само, як висіли поруч з україномовними угорськомовні таблички на багатьох установах. Забрати це (одне й друге) справді означає щось там звузити.

Але угорських прапорів у цих селах і містечках за радянської влади, за часів СРСР не було!!! Вони з’явилися тепер, за незалежної України, і не відомо, на яких юридичних підставах! Тому їхнє зникнення зараз не було би звуженням нічиїх прав!

А тим часом угорський міністр викликає українського посла за зняття прапора Угорщини з української адміністративної установи на території суверенної України! Прапора, який там висів фактично на підставі “звичаєвого права”. Просто через надмірну толерантність українців.

Цікаво, чи довго прапор ФРН (типу німецький національний прапор) провисів би десь у Страсбургу поза німецькими консульськими установами чи установами ЄС? А в Перемишлі український прапор довго провисів би? Хто часто буває в Перемишлі? Над Українським народним домом український прапор там висить?

Якщо державні прапори сусідніх держав в іпостасі національних прапорів місцевих меншин над місцевими адмінбудівлями вішати – це норма, то у південних областях є села з російським етнічним населенням, ціле містечко Вілкове на Дунаї від середини 18 ст. заселене російськими старовірами – і тепер над цими населеними пунктами можна вішати російські триколори? А якщо того робити не вільно, то чому угорські прапори висять над Береговим і сусідніми селами? У нас усі рівні, але є рівніші?

Не знаю, з чим українські представники повернуться з Кракова, із запланованої україно-польської тусовки імені Порошенка-Дуди. Якщо поїдуть туди з наміром принципово захищати суверенітет України, то зустріч закінчиться нічим. Без “комюніке”. Бо реальне “співвідношення сил” між Польщею й Україною зараз таке, що треба або розходитися з ображеною міною, ні про що не домовившись, або українцям для “успіху” зустрічі треба щось (або когось) “здавати”.

І якщо в Кракові буде, як у другому випадку, а у Берегові так, як є вже зараз, то Україна каденцію Порошенка може завершити не лише без Криму й Донбасу, а й багато ще без чого.

P.S. Я пам’ятаю, до 2014 року над багатьма установами Севастополя (бази російського ЧФ) висіли російські триколори. І чим усе скінчилося?

Коментарі