Удруге про вулицю Яцека Куроня

19 Листопада, 2017 43

Будь-яка ідея мусить бути висловлена саме тоді, коли вона на часі, і коли вона буде добре сприйнята суспільством

Звісно, вся ця історія з гіпотетичним перейменуванням вулиці Стрийської на Яцека Куроня не обвалить до нуля рейтинг АІСу, але кілька своїх підпунктів вона до його антирейтингу таки додасть.

Якщо спокійно розбиратись, то нічого поганого в ідеї перейменувати одну з вулиць на честь видатного уродженця Львова не є. Але будь-яка ідея мусить бути висловлена саме тоді, коли вона на часі, і коли вона буде добре сприйнята суспільством. І, крім того, мусимо пам’ятати, що маємо загалом у місті 1350 вулиць. І значна частина з них не надається до перейменування з різних причин – чи то названі на честь гідних людей, чи це є історичні та оригінальні назви вулиць “тільки у Львові”.

Не люблю умовного способу, але що робили б ініціатори перейменування вулиці, якби Яцек Куронь, скажімо, народився на вулиці Кульпарківській? Це який пласт львівської культури, львівського фольклору довелось би викинути.

Або на Личаківській? За Рогачкою? Але ж і на цих вулицях теж народжувались не менш видатні львів’яни. І, на щастя, таких видатних земляків маємо набагато більше, ніж вулиць у місті. Але це, так би мовити, ліричний відступ.

У Львові є різні середовища – прихильники АІСа, його запеклі противники, середовище УКУ… Але є інші виші (Університет та Політехніка), є різні партійні середовища та різноманітні інтелектуальні тусовки. Одне з середовищ висловлює доволі радикальну для організації міського життя ідею. І що ми бачимо чи чуємо: замість того, щоб витримати паузу, почути реакцію інших середовищ, АІС навіть не дочекавшись запису свого традиційного “urbi et orbi”, вискакує з заявою, мовляв, кілька шанованих львів’ян висунули класну ідею, ми тут швиденько організуємо комісію та перейменуємо одну з центральних вулиць.

Ну, але ж окрім них, є ще дуже багато інших, не менш шанованих львів’ян, Ну і друге – вони що, цією ідеєю сильно покращили стосунки з Польщею? Тут поляки провадять марш націоналістів “памєнтам про Львів”, а ми їм в цей момент… добром відплатимо. А в результаті вийшло так, як у відомому анекдоті про Полтву, москалів та труни…

Коментарі